VÆR MODIG – de flestes yndlingskapitel i min bog Original – læs selv!

Inspireret af den afdøde russiske psykolog Lev Vygotskijs begreb ZPD (Zone of Proximal Development), som på dansk betyder Zone for nærmeste udvikling, har jeg tegnet dig en modighedsmodel.

original-modighedsmodellen

Komfortzone

Du kender sikkert allerede udtrykket komfortzone. Det er en metafor for, når du er i et miljø, du føler, at du kan kontrollere. Her er tingene genkendelige og derfor komfortable, uanset om de er behagelige eller ubehagelige. Det kan være at sidde i den samme kø om morgenen i bilen på vej til arbejdet. Det kan være den samme side af sengen, du ligger i. Det kan være at skændes med din partner over ligegyldige ting. Dine vaner og rutiner samt en stor del af din attitude og adfærd er alt sammen en del af din komfortzone. Mange mennesker bevæger sig meget sjældent uden for denne zone.

Læringszone

Men forestil dig, at uden om din komfortzone ligger din læringszone. Det er en sfære, du træder ud i, når du vil udvide dit blik og din verden. Du gør det, når du lærer nye sprog, rejser til ukendte lande, ændrer dine vaner, lærer om nye kulturer, får nye venner osv. Her observerer og eksperimenterer du. Nogle mennesker tiltrækkes af denne zone, så de regelmæssigt søger derhen. For andre kan det allerede være lidt skræmmende at skulle derud.

Ingen-erfarings-zonen

Helt yderst ligger ingen-erfarings-zonen. For mange er det vejen til panik. Men for de rigtigt modige – kunstnerne, de kreative, iværksætterne – er det lige omvendt. Det er her magien opstår. Her kan der være muligheder, du ikke kender til, for du har aldrig været der. Nogle gange er dét, der kan ske, endda større end din egen forestillingsevne.

Og du skal herud en gang imellem. Du skal tage chancer, for først da skiller du dig ud og bliver original. Det er ikke nok at bevæge sig inden for de to andre zoner.

Frygten for forandring

Forandring betyder ikke at miste det, du allerede har. Forandringer er lig med udvikling. Det, du risikerer ved ikke at søge helt ud, er risikoen for at miste den, du har mulighed for at være. Frygten for forandring kan holde os tilbage fra at modtage nogle af de største muligheder, som livet har at tilbyde os.

Hvis du er et kreativt og skabende menneske, så kender du til alle de følelsesmæssige spændinger, som dette helt naturligt medfører. Man er fyldt med dyb sårbarhed, fordi man sætter sig selv og sit personlige udtryk på spil igen og igen. Det giver en masse modsatrettede energier: Hvorfor bliver man egentlig ved med at udsætte sig selv for andre mennesker, der forholder sig til det, man laver, og som ikke altid er lige positive? Eller hvad med det store ansvar, som succes medfører, andres forventninger osv.? Vi ønsker det og så alligevel ikke. Derfor er der heller ikke noget at sige til, at mange af vores følelser vil beskytte os og holde os inde i vores komfortzone.

Mega magneten

Men så bliver vi alligevel overrumplet af kreativiteten. Den ubeskrivelige, uendelige kraft, en mega magnet, der trækker os udad mod ingen-erfarings-zonen. Så derfor: Tro på dig selv. Du er stjernen i dit eget liv. Det, du ikke selv beslutter, vil andre beslutte for dig. Arbejd med din frygt og dit selvværd vil vokse. Dine drømme vil altid være meget større end smålige mennesker, der vil prøve at holde dig tilbage. Omgiv dig med mennesker, der løfter og styrker dig, og vær selv sådant et menneske.

DU ER (EN) ORIGINAL,
DER ER INGEN SOM DIG. HELDIGVIS!

Prioriter, fokuser, eksekver
God fornøjelse, Maiken Ingvordsen