De 10 vigtigste udtryk i WordPress forklaret kort

Man kan nemt komme til at rode begreber lidt sammen i WordPress: Hvad er forskellen på en widget og et plugin? Hvad er frontend, backend og dashboard? Få styr på dine WordPress-udtryk én gang for alle med denne lille 10-punkts-guide.

1. Frontend og backend

Frontend (forsiden) er den del af din hjemmeside, som dine besøgende kan se, når de skriver din webadresse i deres webbrowsere.

Backend (baglokalet) er den del af din hjemmeside, som kun du kan se, og som du får adgang til ved at logge ind. Her kan du opdatere, designe og styre din hjemmeside. Du kan oprette blogartikler (posts), sider (pages), installere og opdatere dine plugins, temaer eller selve WordPresssoftwaren.

2. Dashboard

Hovedsiden på din backend, når du logger ind, hedder Dashboarded.

3. Temaer

Temaer er designskabeloner til WordPresshjemmesider. Et tema bestemmer udseendet af hjemmesiden i frontenden for dine besøgende.

Hver WordPresshjemmeside skal have et tema, og derfor kommer WordPress allerede med et standardtema installeret, når du installerer softwaren WordPress. Du kan nemt ændre standardtema til et anden look under Udseende (apperance) → Temaer (Themes).

Du kan vælge et design fra et af ​​de gratis temaer, der er tilgængelige direkte i tema-område under “Tilføj ny”. Eller du kan installere et tema, som du har downloaded eller købt fra et andet sted på nettet, hvis du klikker på “Upload tema” -knappen.

WordPress startede som bloggersoftware, men er blevet det største, gratis hjemmesidesoftware, der fx også tilbyder webshop. Da WordPress er så fleksibelt, er der temaer til rådighed for alle formål. Du kan vælge et rent blogtema, et virksomhedstema, et tema til din online portfolio, magasin eller din egen webbutik.

Du må på jagt efter det perfekte tema for dig:

  • Google efter WordPress-temaer
  • Læs andres blogindlæg om flotte, aktuelle temaer
  • Se på andres websites og tjek ud hvilket temaer der er brugt (nogle gange står det i bunden af sitet – andre gange skal man have en, der kan læse lidt kode, til at opspore det).

4. blog

Hvad er en blog egentlig?

Du kan opfatte en blog som en form for online-logbog, artikelsamling eller et tidsskrift. Så i modsætning til en statisk hjemmeside, som du opretter én gang og sjældent eller aldrig ændrer, er en blog foranderlig, da du løbende udgiver nye blogindlæg. En blog er derfor ofte langt mere spændende at læse og besøge, og giver kunden god grund til at vende tilbage igen og igen.

Der findes mange blogtyper (det kommer jeg nærmere ind på en anden gang :-). Det er alt fra hobbyblogs til professionelle blogs og online magasiner. Hvis du har lyst, kan dine læsere lægge deres kommentarer under hver publicerede artikel, hvilket gør det muligt at diskutere dit indlæg.

5. Blogindlæg vs Sider

WordPress tilbyder primært to forskellige formater til at publicere indhold – blogindlæg (posts) og sider (pages).

Blogindlæg er fantastiske til at skabe dynamisk indhold på dit websted. Det er som regel korte eller længere artikler.

Sider er den statiske del af din WordPresshjemmeside. Du vil for det meste oprette indholdet på dine sider én gang og ikke opdatere indholdet så ofte. Derfor skal du bruge sider til oplysninger såsom din “Om-side” eller en “Kontakt-side”.

Sider kan ikke filtreres efter kategorier eller tags, som det er muligt med indlæg.

6. Widgets

Widgets giver mulighed for at tilføje små, yderligere sektioner til din hjemmeside. Det kunne være en liste over dine blogkategorier, en liste med links til dine sociale profiler, et preview af dine seneste Instagram billeder, Facebook-likebox, abonnement til dine blogindlæg etc.

Widgets kan føjes til widget-områder i et tema under Udseende (apperance) → Widgets. Her kan du også finde alle standard WordPress-widgets.

7. Sidebar

En sidebar er en spalte til højre eller venstre ved siden af ​​din hovedindholdsområde (der typisk indeholder dine blogindlæg eller er en almindelige side).

En sidebar vil ofte indeholde et widgetområde, så du kan tilføje yderligere oplysninger om din blog.

8. Plugins

Plugins er også en vigtig del af WordPress. Med plugins kan du tilføje en endeløs række af ekstra funktioner til WordPress, der rækker langt ud over de almindelige WordPress-funktioner. Det kan være alt fra knapper til sociale medier, så man kan dele dine indlæg til at opsætte en hel online shop, opsætte spamfiltre for dine kommentarer, optimere din sidens sikkerhed, SEO (søgemaskineoptimering) og meget mere. Ved at bruge plugins bliver hjemsiden meget mere fleksibel indholdsmæssigt og teknisk.

9. Database

Alle oplysninger om din WordPress-hjemmeside (din blogindlæg og dine sider indhold, kommentarer, links, brugere, adgangskoder med mere) gemmes i en MySQL-database, der ligger online hos din webudbyder.

Da dine værdifulde oplysninger gemmes i din database, er det vigtigt, at du sikkerhedskopierer din database regelmæssigt for at sikre din hjemmesides indhold. Heldigvis er der en række nyttige plugins til rådighed til at hjælpe dig med din almindelige database sikkerhedskopier. Mere om dette i en anden artikel.

10. Opdateringer

Udover at lave ​​backup af din WordPress-hjemmeside og database, er det også vigtigt, at du holder alle dine temaer, plugins og selve WordPress’en up-to-date. Derfor er det vigtigt at følge de opdaterede instruktionerne på Dashboarded og sørge for, at alle temaer, plugins og at WordPress’en kører på den nyeste version.

Tip: Vent en måneds tid med at opdatere, når der kommer en ny version af WordPress, som der gør ca. halvårligt. Mange af de plugins, du har installeret skal også opdateres, og deres programmører ved ikke altid, hvornår der præcist kommer en WordPressopdatering. Så derfor kan man risikere, at et plugin ikke virker, lige når der udkommer et ny version af WordPress. Vent derfor lige et par uger med opdateringen, så pluginnets opdatering også når at komme med.

Prioriter, fokuser, eksekver
God fornøjelse, Maiken Ingvordsen